Catedral de Menorca

Es tracta d’un complex arquitectònic emblemàtic situat al mateix cor del nucli antic de Ciutadella, el qual li confereix un potencial enorme com a punt d’interès cultural.
L'església de Santa Maria, constituïda catedral l'any 1795, va ser construïda per ordre del rei Alfons III després de la conquesta de Menorca (1287). Pertany a l'estil gòtic català d'una sola nau de 14,5 m de amplària, coberta amb volta de creueria de sis trams, amb una altura de 23 m. Les capelles estan separades per pilastres trilobulades que clouen en capitells decorats amb motius vegetals.


La Catedral fou saquejada en dues ocasions, la primera, l'assalt turc de 1558, i, la segona, durant la guerra civil. Des de finals del segle XVI el temple va experimentar importants reformes al llarg dels segles. Per exemple, la portada neoclàssica de la façana principal que amagà l'antic portal gòtic de singular rellevància.

L'any 1986 es posà en marxa un procés de restauració integral, exterior i interior, que ha donat al temple una nova fesomia, que accentua l'espai i dóna protagonisme a la llum. El cadirat coral restaurat recuperà els seients i la seu episcopal que pertanyien a l'antic cor del segle XVIII.
Cal destacar la capella de les Ànimes, del final del segle XVII, d'estil barroc, la capella neoclàssica de la Puríssima, de principis del XIX, i la capella del Santíssim, construïda a finals del mateix segle.
A la torre campanar es pot veure la part inferior del campanar, antic minaret de la mesquita major de la medina musulmana.

A l'estiu la Catedral ofereix recitals d'orgue, enriquint qualitativament la visita al temple. L'orgue, construït l'any 1993 per Gabriel Blancafort i París, està situat sobre el portal del rellotge (porta de la Llum). A més, el Museu de la Catedral dóna a conèixer el patrimoni moble de la seu (vestimentes litúrgiques, nombroses peces d'orfebreria, talles de fusta, quadres i altres objectes d'interès).

Més informació:

Ubicació: Plaça de la Catedral
Població: Ciutadella
Titularitat: Bisbat de Menorca
Gestió: Bisbat de Menorca
Telèfon: 971 380 343
Web: www.bisbatdemenorca.com
Aparcament:
Horari: OBERT A VISITES

 
Imatges relacionades