Es Castell o la Menorca més oriental i “Britànica”

A pocs quilòmetres de Maó es troba Es Castell, població sorgida a partir del raval format extramurs del gran castell de Sant Felip que Carles V va fer construir per protegir l'entrada al port de la qual avui és capital de Menorca. Per la seva proximitat a Maó, Es Castell va adquirir pes i identitat britàniques fins i tot amb la fortalesa derruïda. L'empremta dels anglesos, per tant, resulta aquí també indeleble.

El passat bèl·lic encara es recorda en moltes de les construccions erigides a la localitat, com ara el Museu Militar o el proper Fort de Marlborough, dos punts d'interès històric i imprescindible visita. Com resulta igualment recomanable per la seva majestuositat i les seves dimensions la plaça d'Armes on avui es troba la seu de l'Ajuntament, amb aquest color vermellós tan característic i distintiu del llegat britànic.

En el teu recorregut pels carrers i carrerons de Es Castell, fixa't en els detalls de l'arquitectura dels seus edificis com les finestres de guillotina, amb dues vidrieres que pugen i baixen, i als balcons tancats amb vidres, els boinders, que prenen el nom de l'anglès a partir de les paraules blow window.

Es Castell es situa en la ribera sud del port de Maó i posseeix al seu torn un petit moll que rep el nom de Cales Fonts en el que avui dia es concentra la major oferta de restauració i oci d'aquesta localitat. La població no només representa el punt més oriental de l'illa sinó fins i tot el de tot el territori espanyol, de manera que no desaprofitis l'ocasió per gaudir dels seus espectaculars albes amb vistes al mar.
 
Imatges relacionades